Hoe overleef ik een verjaardagsfeestje? Drie tips.

“Mam, volgens mij heb je voor het eerst een keer zin in mijn verjaardagsfeestje….” “Waarom denk je dat?” “Nou, je loopt door het huis te zingen!” Best confronterend als je bedenkt dat hij al 13 werd én dat hij gelijk had. Niet dat ik er alle andere jaren niet van genoot dat hij jarig was, maar het verjaardagsfeestje, daar zag ik altijd tegenop.

De gespannen, stuiterende jarige, het boodschappen doen, de drukte en het geregel tijdens het ‘feest’. Kakelende mensen (sorry als jij er één van bent…) en dat je altijd net op die plek zit waar je wel alles hoort, maar met geen van de groepjes echt mee kan praten. (Trouwens, praten over koetjes en kalfjes is aan mij sowieso niet besteed….) Voor mij is dat nooit echt een feest. Sterker nog, het is doodvermoeiend! Als je ook gevoelig bent, zoals ik, dan durf ik te wedden dat je het herkent.

Je kunt ontspannen, je bent echt niet de enige, dit is heel normaal. Als je gevoelig bent, beleef je prikkels veel intenser en heb je meer verwerkingstijd nodig dan niet-gevoelige mensen. Na een drukke verjaardag heb jij gewoon tijd nodig om daarvan te herstellen. Hooggevoelig, hoogsensitief of HSP zijn andere benamingen voor deze groep mensen die extra gevoelig zijn voor prikkels (en dat is ongeveer 20% van de bevolking).

Wat kun je doen om van een verjaardag toch een feest te maken?
1. Deze tip geef ik eigenlijk in alle situaties waar je last van iets hebt: accepteer de situatie. Je hebt ervoor gekozen deze verjaardag te vieren (want je kunt het natuurlijk ook niet doen), dus nu accepteer je dat er 10, 20, 30 man komt en dat je huis een middag of avond verandert in een kippenhok.
2. Bouw een rustmoment voor jezelf (of je gevoelige kind) in om even op adem te komen. Ga lekker even naar buiten! Beter nog: maak een wandeling of doe iets anders leuks met de verjaarsvisite, dat is fijn voor iedereen. Of dacht je dat iedereen er zin in had om een dagdeel bij jou ‘binnen te zitten’?
3. Zet van tevoren de voordelen van het feestje op een rij. Je kind krijgt aandacht (en cadeautjes) van familie en vrienden, hoe fijn is dat? Taart, jammie! Je ziet je lievelingstante weer eens, je beste vriendin komt helpen. Focus op de positieve kant en geniet daarvan.

Wat voor mij maakte dat ik er deze keer echt van kon genieten, is dat ik met Body Mind Release een heleboel beperkende gevoelens en overtuigingen heb losgelaten. Omdat deze de bril kleuren, waarmee je naar jezelf, de ander en het leven kijkt, keek ik nu met een veel schonere bril naar de verjaardag, naar mezelf op verjaardagen en naar mijn gasten. Ik was relaxt, omdat ik me niet druk maakte over mijn eigen houding en wat anderen van me zouden vinden (een echte energieslurper). Ik had zelfs niet eens ‘kookstress’, ik vertrouwde erop dat het goed kwam. Ik zag het plezier van mijn kinderen, de sfeer was ontspannen, het was gezellig en we hebben veel gelachen. Wil ik elke week zo’n verjaardag? Nee, dat ook weer niet. Maar de verjaardagen díe ik vier, ervaar ik voortaan als iets fijns.

Werk aan je beperkende overtuigingen, want ze zijn gewoonweg niet waar!
En, goed nieuws, je kunt ze veranderen. Wat vertel jij jezelf? Dat je nooit een gesprekspartner hebt op een feestje? Dat je altijd overal alleen voor staat? Dat je nare tante Betje wel op je feestje moet vragen, want anders…? Misschien is het tijd voor een nieuw verhaal. Body Mind Release heeft mij hier heel erg bij geholpen.
In zes weken laat je stap voor stap beperkende gevoelens en overtuigingen los
Op een simpele manier, maar wel één die dagelijkse discipline van je vraagt. Wil jij nú echt loslaten en weer goed in je vel zitten, weer kunnen genieten en persoonlijke groei doormaken? En wil je daar dagelijks 2x een kwartier in investeren? Kijk dan eens of BMR iets voor je is.
Heb je nog vragen of wil je een vrijblijvend en gratis intakegesprek? Mail of bel me gerust.

Geplaatst in Gevoelens, Groei, HSP, hoogsensitief, hooggevoelig, Loslaten, Overtuigingen, Persoonlijk, Persoonlijke groei, Tips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.